Bedwyr & Cadwallon Cymro Lucky Veles

Vítejte na stránce věnované plemeni Welsh Corgi Cardigan. Najdete zde obecné informace o plemeni a především informace o našich skvělých psech Blackovi (Bedwyr Lucky Veles) a Valdovi (Cadwallon Cymro Lucky Veles)

Welcome to the website dedicated to the breed Cardigan Welsh Corgi. Here you will find general information about the breed and especially about our great dogs Black (Bedwyr Lucky Veles) and Valda (Cadwallon Cymro Lucky Veles).

Aktuální ročenka Welsh Corgi Association Handbook, kde Black reprezentuje Český WCC klub.

Aktuální ročenka Welsh Corgi Association Handbook, kde Black reprezentuje Český WCC klub.
Aktuální ročenka Welsh Corgi Association Handbook, kde Black reprezentuje Český WCC klub.

14. 10. 2011

MVP Č. Budějovice / IDS Č. Budějovice 8.10.2011


Minulý víkend jsme byli na Mezinárodní výstavě v Budějovicích. Počasí zrovna moc nepřálo, bylo sychravo a sem tam i pršelo a my nostalgicky vzpomínali na loňské slunečné počasí. Tentokrát mělo nejspíš tohle ošklivé počasí i vliv na posuzování, protože pan rozhodčí to bral dost rychle, nám se taky nechtělo být venku, tak nám to ani nevadilo.
Valdík ve třídě mladých získal skvělý posudek a přesto, že se opět výborně předvedl získal v konkurenci jen hodnocení Výborný 2. Jeho konkurent předvedl, jak přesně nemá vypadat předvedení, válel se na zádech, u prohlídky chrupu asistovali tři lidi a o předvedení v pohybu se nedá ani mluvit. Přesto nás tenhle pes porazil a ještě získal titul BOJ??? Blečík ve třídě šampionů opět nezklamal a získal svého celkově již 17 CACe a 7 CACIBa. V závěrečném souboji s vynikající polskou fenou, která vyhrála letošní klubovou výstavu a nejlepším mladým psem vyřkl pan rozhodčí pro všechny přítomné velmi překvapivé rozhodnutí a BOBa udělil mladému psovi. Překvapivé rozhodnutí to bylo hlavně proto, že rozhodčí pan Tibor Havelka (SK) pro nás platí za velmi kvalitního rozhodčího, který dbá nejen na exteriérové přednosti psů, ale hlavně na pohyb...???, což je u ovčáckých psů jeden z nejdůležitějších faktorů.

Proto si v tomhle případě nemůžu odpustit jednu citaci z Výstavního řádu FCI: "NEPOSOUZEN. Toto hodnocení se zadává psovi, který se nepohybuje, stále skáče na svého vůdce nebo se snaží dostat ven z kruhu, čímž znemožňuje posoudit krok a pohyb nebo se trvale vyhýbá prohlédnutí rozhodčím a znemožňuje prohlédnutí chrupu, anatomie a stavby těla, ocasu nebo varlat."

Takže pokud kdokoliv měl pocit, že většině nějak vadil vítěz klání, pak pro vysvětlení dodám, že dle ohlasů šlo spíše o překvapivé rozhodnutí rozhodčího. Každá výstava je totiž zajímavá v tom, že výsledek je až do samotného konce otevřený a nevítězí pořád jeden jedinec, to by totiž byla veliká nuda... :o)
Poslední dobou si stále více všímám, že hodně rozhodčích hodnotí spíš jen podle sebe, než podle daných pravidel a kritérií a to je dost nefér pro nás vystavovatele, protože všichni platíme nemalé peníze a za ně by jsme měli dostat odpovídající služby. Na to jistě každý řekne, že ten kdo vyhrál nebo získal titul bude se službou spokojen. Ale o tom to tak úplně není. Vždyť už jen samotná definice hodnocení Výborný nebo Velmi dobrý je dost přísná a myslím, že většina z nás by nakonec byla ráda i jen za takové hodnocení. Takže pokud se rozhodčí rozhodne nějaký titul přidělit, přimlouvám se za to, aby takové přidělení bylo co možná nejvíce objektivní a hlavně, aby vždy a za všech okolností používali rozhodčí jeden metr...

Žádné komentáře: